Kenyataan Pembelaan Sanusi Vs Anwar


MalaysiaNow melaporkan semalam Menteri Besar Kedah Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor mempertahankan kenyataannya terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dibuat semasa pilihan raya umum tahun lepas, dengan memetik dokumen dan penghakiman mahkamah mengenai kes jenayah lampau membabitkan perdana menteri.

Sanusi didakwa berkaitan ucapannya yang merujuk kepada dua sabitan liwat terhadap pemimpin PKR itu.


Anwar, dalam penyataan tuntutannya, berkata ucapan Sanusi menuduhnya mengambil rasuah, hipokrit, memanipulasi dan penjenayah walaupun pengampunan diraja membatalkan sabitan liwatnya.

Presiden PKR itu menjalani hukuman penjara empat tahun sebelum dibebaskan beberapa hari selepas Pilihan Raya Umum 2018.

Sanusi berkata kenyataannya berdasarkan pengetahuan am tentang pertuduhan yang dikenakan terhadap Anwar pada 1999, setahun selepas pemecatannya daripada kerajaan oleh perdana menteri ketika itu Datuk Seri (kini bergelar Tun) Dr Mahathir Mohamad.

Anwar dijatuhi hukuman enam tahun oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada April tahun itu.

“Pertuduhan yang dihadapi oleh plantif secara rangkumannya menyatakan bahawa plantif semasa memegang jawatan selaku ahli pentadbiran, telah secara salah menggunakan jawatan awamnya untuk kepentingan peribadi apabila mengarahkan dua pegawai polis berpangkat tinggi untuk mendapatkan empat kenyataan bertulis daripada Azizan Abu Bakar dan Ummi Hafilda Ali yang menyangkal tuduhan salah laku seksual dan liwat terhadap plantif yang bertujuan menyelamatkan plantif daripada rasa malu dan dakwaan jenayah yang bertentangan dengan Ordinan tersebut,” kata Sanusi dalam kenyataan pembelaan yang difailkan bulan lalu.

Sanusi menambah beberapa siri rayuan oleh Anwar untuk membatalkan sabitan itu berakhir dengan kegagalan dengan Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan itu pada 2002.

Gambar hiasan

Sanusi kemudian mengimbas kembali pertuduhan liwat terhadap Anwar dan bekas pemandunya Azizan Abu Bakar, juga dikenali sebagai Liwat I, yang mana Anwar dijatuhi hukuman penjara sembilan tahun pada 2001.

Beliau berkata walaupun Mahkamah Persekutuan membenarkan rayuan terhadap sabitan liwat, hakim dengan jelas menyatakan pemimpin PKR itu terlibat dalam kegiatan homoseksual.

“Untuk meringkaskan penghakiman kami, walaupun membaca rekod rayuan, kami menemui bukti untuk mengesahkan bahawa perayu terlibat dalam aktiviti homoseksual dan kami lebih cenderung untuk mempercayai bahawa kejadian yang didakwa di Tivoli Villa memang berlaku, kadangkala, mahkamah ini, mengikut undang-undang, hanya boleh mensabitkan perayu jika pihak pendakwaan berjaya membuktikan kesalahan yang didakwa seperti yang dinyatakan dalam pertuduhan, di luar keraguan munasabah, atas keterangan yang boleh diterima dan mengikut prinsip undang-undang yang ditetapkan,” kata Sanusi memetik petikan daripada penghakiman oleh hakim Mahkamah Persekutuan ketika itu Abdul Hamid Mohamad.

Beliau berkata Hamid mengesahkan perkara itu dalam artikel pada 2018, sambil menambah beliau dan panel hakim Tengku Baharuddin membebaskan Anwar bukan kerana mereka tidak percaya beliau melakukan liwat semata-mata tetapi kerana tidak cukup keterangan yang boleh diterima mengikut undang-undang, yang dikemukakan di mahkamah untuk mensabitkannya.

Gambar hiasan

Beliau berkata Anwar, pada 2014, cuba untuk membatalkan petikan itu tetapi gagal.

“Kenyataan tersebut sehingga kini menjadi rekod kekal di dalam keseluruhan Penghakiman Mahkamah Persekutuan terhadap Plaintif berkaitan Pertuduhan Jenayah Liwat I tersebut,” tambah Sanusi.

Pada awal 2014, Anwar gagal dalam rayuannya di Mahkamah Persekutuan untuk membatalkan sabitan bagi pertuduhan liwat kedua, dikenali sebagai Liwat II.

PENGAMPUNAN DIRAJA

Anwar dijatuhi hukuman penjara lima tahun bagi pertuduhan itu, tetapi dibebaskan pada Jun 2018 selepas mendapat pengampunan diraja daripada Yang di-Pertuan Agong ketika itu, Sultan Muhammad V.

Sanusi, dalam kenyataan pembelaannya, menekankan beberapa isu mengenai pengampunan diraja.

Beliau berkata Lembaga Rayuan bersidang pada 16 Mei 2018 tanpa kehadiran sekurang-kurangnya dua ahli: peguam negara pada masa itu, Mohamed Apandi Ali dan menteri wilayah persekutuan, yang masih belum dilantik.

Sanusi juga berkata cara pengampunan diraja dikritik oleh bekas hakim Mahkamah Persekutuan Hamid yang mempersoalkan mengapa Agong pada masa itu memberi persepsi bahawa permohonan pengampunan itu akan diluluskan.

Beliau berkata pada Disember tahun lepas, Anwar sendiri memberitahu Dewan Rakyat bahawa beliau dihubungi Agong ketika masih menjalani hukuman penjara.

Sanusi dalam pembelaannya berkata beliau hanya menyatakan apa yang sudah diketahui umum mengenai Anwar, sambil menambah bahawa pengampunan diraja juga khusus untuk Liwat II.

Beliau berkata sebagai ahli politik, Anwar tidak seharusnya bersikap "sensitif" dalam menangani pengkritik, lebih-lebih lagi beliau sendiri membuat apa yang disifatkannya sebagai "tuduhan palsu" terhadap pihak lain.

“Oleh yang demikian, adalah tidak munasabah dan menghairankan untuk seorang politikus seperti plantif yang suka menuduh politikus-politkus lain dengan kata-kata seperti 'penyamun', 'bodoh' dan pelbagai lagi tiba-tiba berasa sensitif apabila parti lawan memberikan komen dan kritikan berdasarkan latar belakang beliau yang sudah diketahui umum,” tambah Sanusi.

End©Permadu

Adaptasi oleh Fauzi Kadir

Konsep/Teknik Persembahan/Teks
dibantu oleh Nazura Othman


Suntingan terakhir dan dibawa kepada anda oleh
Fauzi Kadir KETUA PENGARANG

© 2023 Permadu Harmony Bersepadu
Semua Hak Cipta Terpelihara
E-mel: permadu@gmail.com

DILULUSKAN UNTUK SIARAN OLEH JEMAAH SIDANG PENGARANG  

Comments

  1. Yang saya faham:
    Pengampunan diraja membatalkan hukuman yang sedang berlangsung.
    Pengampunan diraja bukan membatalkan sabitan kes. Sabitan kes tetap wujud.
    Maaf jika saya yang tersilap faham.

    ReplyDelete

Post a Comment

POPULAR POSTS from Permadu Malaysia

Beer, khalwat and a hundred other non-halal things

Representing 22,000 lawyers, Malaysian Bar to challenge Pardons Board's reduced Najib's jail sentence and fine

Handsome anak lelaki tunggal Anwar Ibrahim dan Wan Azizah

Singapura Tanam Padi

Kuasa didahulukan, reformasi dikemudiankan – realiti yang akan dilakukan semua perdana menteri

Gaji CEO TNB khabarnya berjuta, tapi prestasi GLC itu macam tak sepadan

Imam, son and religious officer arrested — Alleged RM1.2m corruption involving marriage registration in Perlis

Jabatan Penjara Malaysia jawab "Abang Mat" mengenai layanan kepada Anwar sebagai banduan

GEMPAR: MUFTI PERLIS TERLIBAT BUNUH AMRI CHE MAT?

Muhyiddin says MOU irrelevant, DPM Fadillah denies