Sekarang semua orang boleh buat sendiri dodol
Saya pun nak cuba buat
Dodol adalah kuih tradisional Melayu di hari raya di mana sejak turun temurun kuih ini menjadi hidangan paling wujud, bertindak sebagai lambang hari kebesaran itu sendiri.
Dodol selalunya dimasak dalam kuantiti yang banyak menggunakan kawah.
Sama ada kita memasak dodol secara berkumpulan atau kita beli sahaja kuih itu.
Bagaimanapun, ada seseorang memperkenalkan cara membuat dodol dengan kuantiti yang sedikit, mudah dan tak perlu kecoh-kecoh. Cuma kena tahanlah mengacau atau menggaulnya tanpa henti selama dua jam. Gaul sahaja dua jam, bukan all in ya.
Semestinya sedap
Tonton video berikut untuk mengikuti cara-cara membuat dodol. Video ini menerangkan resepi bahan-bahan yang diperlukan serta cara membuatnya:
Terima kasih kepada rakan yang sudi berkongsi video ini.
Selamat mencuba.
Kemaskini
Ini komen daripada seorang profesor yang tak pandai berdandan, tapi pandai di dapur:
Tertinggal step cairkan gula dan tapis ke dalam adunan tepung + santan
Kalau 2 jam kacau tak berbaloi 1 kampit huhu.. At least 4 pkt = 2kg
End©Permadu
Oleh Fauzi Kadir Ketua Pengarang |
DILULUSKAN UNTUK SIARAN OLEH LEMBAGA SIDANG PENGARANG
Mengunjungi Permadu Malaysia adalah sentiasa percuma dan kami adalah tidak berobjektifkan keuntungan. Kami berharap anda bergembira dan berpuas hati dengan setiap persembahan dari kami.
Jika anda bermurah hati untuk menyokong operasi dan kegiatan amal jariah berterusan kami kepada mereka yang kurang bernasib baik, kami mengalu-alukan sebarang sumbangan seikhlas hati dari mana-mana individu atau organisasi.
Hubungi permadu@gmail.com untuk keterangan lanjut. Ianya bersifat sukarela tanpa sebarang komitmen.
Comments
Post a Comment