Elok juga kalau Haji Hadi dan Nik Elin duduk semeja sambil minum kopi, saling mesra berbicara

Agamawan berprofesion ahli politik Tan Sri Abdul Hadi Awang kekal tidak berganjak dengan pendiriannya susulan keputusan Mahkamah Persekutuan yang membatalkan 16 peruntukan enakmen jenayah syariah Kelantan, demikian menurut ulasan portal berita dari media arus perdana Malaysiakini.


Dalam catatan terbaru di Facebook, presiden PAS itu mengulangi pendiriannya dengan memberi peringatan kepada semua umat Islam supaya mereka menjaga akidah masing-masing.

“Saya sekadar memberikan peringatan kepada penganut Islam supaya menjaga dan mempertahankan akidah masing-masing, bukanlah menghina, khususnya pengamal undang-undang dan semua yang terlibat dengannya daripada kalangan para hakim dan peguam, termasuk ahli Parlimen dan Adun, bahkan Raja-Raja supaya berwawasan akhirat dengan bijaksana memandang ke akhirat sana, bukan memandang kepentingan dunia di sini sahaja,” kata ahli parlimen Marang itu.

Minggu lalu, Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah, yang juga Pengerusi Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI), menggesa semua pihak agar bertenang serta menghormati keputusan mahkamah dan Perlembagaan Persekutuan.

Abdul Hadi juga mengingatkan bahawa Islam adalah keutamaan.

“Tegakkan Islam, semua pasti akan selamat. Tegakkan yang lain tanpa Islam, semuanya tidak akan selamat.

“Begitulah kedudukan Islam yang wajib diperjuangkan oleh penganutnya yang setia dan beristiqamah,” katanya.

Bagi Abdul Hadi, Perlembagaan Persekutuan, telah digubal oleh penjajah yang merancang kemerdekaan yang menipu umat Islam, dengan tujuan tidak mahu sekali-kali memberikan kuasa kepada Islam.

“Terlalu banyak bom jangka yang dipasang sehingga ia boleh meletup, yang bertujuan menghancurkan agama, bangsa, bahasa, dan tanah air.

“Sepatutnya, kita menunaikan kewajipan merungkai dan merombak semula ikatan penjajah itu dengan pemikiran kita yang dibebaskan daripada belenggu penjajah,” katanya.

Justeru, menurutnya perlu ada usaha untuk "merungkai" ikatan penjajah ini.

Memetik beberapa petikan ayat al-Quran, presiden PAS mengingatkan mereka yang berkuasa dan berjawatan, bahawa tindakan mereka akan dipersoalkan di alam kubur serta dihisab pada hari akhirat nanti.

“Kita telah diperangkap oleh penjajah (bukan Islam) supaya terpengaruh dengan nasihat mereka yang sesat daripada petunjuk Allah,” katanya.

Mengulas lanjut, Abdul Hadi berkata, Perlembagaan Persekutuan tersurat dengan perkara-perkara yang masih menjajah fikiran bagi menyesatkan orang ramai daripada Islam.

“Sepatutnya, kita tidak membaca perlembagaan yang disediakan itu sehingga terikat dan dikongkong dengan perkara yang tersurat sahaja.

“Gunakanlah kebijaksanaan untuk memahami perkara yang tersirat menjadi akidah dan iman kita dengan mentafsirkan perlembagaan atau menggunakan hak memindanya ke jalan yang betul mengikut petunjuk Allah secara istiqamah. Tidakkah sudah banyak perkara yang telah dipinda dalam perlembagaan tersebut?” soalnya.

Hadi seterusnya mengimbau kembali "kebijaksanaan" hakim-hakim veteran terdahulu yang telah mengemukakan cadangan mereka berhubung isu ini, termasuk Allahyarham Tun Salleh Abas.

Permadu Malaysia berpandangan Abdul Hadi sewajarnya lebih spesifik dan jelas dalam percakapannya bagi membolehkan orang ramai memahami sesuatu yang hendak disampaikan.

Sebagai contoh, bidalan bom jangka, apa dia? Sudah berpuluh tahun kita dengar. Kalau tempoh begitu panjang, bukanlah bom jangka namanya.

Satu lagi, isu tegakkan Islam. Nak tegakkan macam mana?

End©Permadu

Oleh Fauzi Kadir,
Ketua Pengarang

Penolong Pengarang
Jamaliah Mohd SallehSuntingan terakhir dan dibawa kepada anda oleh
Fauzi Kadir KETUA PENGARANG

© 2023 Permadu Harmony Bersepadu
Semua Hak Cipta Terpelihara
E-mel: permadu@gmail.com

DILULUSKAN UNTUK SIARAN OLEH LEMBAGA SIDANG PENGARANG 

Comments

POPULAR POSTS from Permadu Malaysia

Beer, khalwat and a hundred other non-halal things

Handsome anak lelaki tunggal Anwar Ibrahim dan Wan Azizah

Singapura Tanam Padi

Kuasa didahulukan, reformasi dikemudiankan – realiti yang akan dilakukan semua perdana menteri

GEMPAR: MUFTI PERLIS TERLIBAT BUNUH AMRI CHE MAT?

Gaji CEO TNB khabarnya berjuta, tapi prestasi GLC itu macam tak sepadan

Jabatan Penjara Malaysia jawab "Abang Mat" mengenai layanan kepada Anwar sebagai banduan

Sekolah Kebangsaan – High Budget But Low Quality?

Jika DAP dapat memberi kebaikan kepada orang Melayu, lebih baik dari pemimpin Melayu, apa masalahnya? Kalau...

Inilah akibat terlampau banyak formula sebelum jadi menteri