Air rebusan ayam akan menjadi lebih sedap, lemak, harum dan lazat – ayam pula empuk, lembut lagi sedap dari biasa – terpenting berkhasiat
Waah... seorang tokoh masakan tradisional ada rahsia terbaharu untuk dikongsi bersama kita. Semestinya anda akan terpesona dengan masakan berasaskan ayam ini.
Tak kiralah, nasi ayam, nasi tomato 🍅, roti, gandum atau apa sahaja. Air rebusan ayam akan menjadi lebih enak, lemak, harum dan lazat. Ayam pula lembut lagi sedap dari biasa. Yang lebih penting, berkhasiat serta bernutrisi tinggi.
Apakah rahsia itu? Biasanya, merebus ayam kita menggunakan setidak-tidaknya air paip, atau air yang sudah ditapis dari peralatan berkaitan seperti Coway dan lain-lain jenama.
Kali ini kita tidak memerlukan semua itu. Habis nak rebus dengan apa?
Inilah jawapannya:
Rebus ayam menggunakan air kelapa muda! Campurkan juga bahan-bahan biasa seperti bawang merah, bawang putih, halia dan sedikit garam.
Jangan campur air biasa yang lain. Hanya air kelapa muda.
Selamat mencuba.
Pesanan dari Mashita's Kitchen @ Chenor ini disampaikan kepada anda oleh Permadu Malaysia.
🤗🤗🤗📸📸📸🤗🤗🤗
#thisispahang
Cara Mudah Merebus Ayam dengan Hasil Empuk dan Sempurna
Gunakan periuk yang sesuai dengan ukuran saiz ayam.
Tuangkan air kelapa muda hingga menutup seluruh permukaan ayam.
Masukkan garam, bawang merah, halia dan bawang putih sebiji-sebiji.
Tutup periuk dan rebus di atas api sedang.
Perhatikan waktu merebus yang sesuai.
Setiap bahagian ayam memiliki waktu merebus yang berbeza-beza, apalagi untuk ayam utuh. Ketepatan lama waktu merebus ini perlu untuk diperhatikan supaya daging ayam tidak hancur kerana terlebih matang atau terlajak masak. Berikut waktu yang dicadangkan untuk setiap bahagian ayam:
- Dada ayam tanpa tulang: 15-20 minit
- Dada ayam dengan tulang: 30 minit
- Paha ayam: 30-40 minit
- Ayam seekor: 1 jam
Comments
Post a Comment