Resepi Ayah Saya
Hari ini saya rasa sangat penat. Letih dan lesu. Tidak tahu apa yang menenatkan. Mungkin inilah yang dinamakan faktor usia, kata seorang teman sejati.
Lepas solat Jumaat, saya baring di dalam bilik tidur di rumah. Terus terlena hingga penghujung Asar.
Lepas Isyak di masjid berdekatan, saya singgah di kedai runcit sambil memikirkan nak makan apa malam ini.
Ketika itulah saya teringat resepi masakan arwah ayah saya.
Tanpa berfikir panjang, saya membuat keputusan memasak sendiri untuk juadah makan malam.
Lalu saya beli satu plastik tiga potong kecil ikan tenggiri jeruk pada harga RM3.60 sahaja.
Sampai di rumah saya terus mula memasak.
Saya jerang nasi dengan segelas kecil beras. Apabila air dah menggelegak dan nasi hampir kering, saya kecilkan api. Masukkan dua ketul ikan tenggiri masin jeruk dan tutup periuk.
Resepi asal ayah saya sebenarnya ialah ikan takok masin, istilah Temerloh ikan selar kuning.
Kebetulan seseorang ada beri seplastik besar daun pegaga. Saya ambil sedikit, basuh, potong-potong dan masukkan ke dalam periuk nasi tadi bersama ikan tenggiri jeruk.
Untuk menambah lauk, saya ambil bawang kecil lalu dicincang sebagai ulam.
Wahh, makan malam kali ini sungguh istimewa dan mengenyangkan.
Saya tanya Zura sedap tak? Zura jawab sedap sangat.
Zura dah cuba. Anda bila lagi?
Oleh Fauzi Kadir Ketua Pengarang |
DILULUSKAN UNTUK SIARAN OLEH LEMBAGA SIDANG PENGARANG
Mengunjungi Permadu Malaysia adalah sentiasa percuma dan kami adalah tidak berobjektifkan keuntungan. Kami berharap anda bergembira dan berpuas hati dengan setiap persembahan dari kami.
Jika anda bermurah hati untuk menyokong operasi dan kegiatan amal jariah berterusan kami kepada mereka yang kurang bernasib baik, kami mengalu-alukan sebarang sumbangan seikhlas hati dari mana-mana individu atau organisasi.
Hubungi permadu@gmail.com untuk keterangan lanjut. Ianya bersifat sukarela tanpa sebarang komitmen.
Comments
Post a Comment