Keputusan mahkamah memihak kepada KWSP, impian Divyyaa tak kesampaian

Media hari ini melaporkan Mahkamah Tinggi Shah Alam memutuskan bahawa Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berhak untuk menggabungkan dua akaun milik individu sama.

Menurut Berita Harian, Pesuruhjaya Kehakiman, Dr Choong Yeow Choy dalam penghakimannya berkata walaupun Akta dan Kaedah KWSP 1991 serta Peraturan KWSP 2001 tidak mengandungi peruntukan nyata memberikan kuasa kepada KWSP menggabungkan akaun itu, tiada peruntukan sama yang melarang tindakan berkenaan.

Mahkamah Tinggi memutuskan demikian dalam tuntutan saman difailkan oleh M Divyyaa terhadap KWSP selepas dana persaraan itu menggabungkan dua akaun mendiang bapanya, S Machap yang berakhir dengan nombor 236 dan 036 ke dalam satu akaun.

Dalam kes saman terbabit, Divyyaa mencabar keputusan KWSP menggabungkan kedua-dua akaun itu ke dalam satu akaun dan penamaan benefisiari secara automatik. 

Machap mendaftar sebagai ahli KWSP pada 1 Ogos 1995 dengan menggunakan nombor kad pengenalan baharu dan diberikan akaun dengan nombor berakhir 036, walaupun sudah mempunyai akaun sedia ada dengan nombor berakhir 236 yang didaftarkan dengan kad pengenalan lamanya pada 10 Mac 1984. 

Beliau menamakan V K Dharsyaini sebagai benefisiari untuk akaun 036 (yang tidak mempunyai sebarang baki) dan tidak menamakan mana-mana benefisiari untuk akaun 236 (yang mempunyai baki).  

Machap meninggal dunia pada 17 Julai 2021 dan Divyyaa (plaintif) dinasihati pegawai KWSP untuk memohon satu Surat Kuasa Mentadbir untuk pengeluaran akaun KWSP si mati.  

Plaintif kemudian memohon dan memperoleh Surat Kuasa Mentadbir bertarikh 31 Mei 2022 berdasarkan semakan awal dilakukan pada ketika itu. 

Dia melalui firma peguamcaranya, menghantar surat bertarikh 19 September 2022 kepada KWSP mengenai tuntutan pengeluaran KWSP si mati dan sekali lagi menghantar surat peringatan bertarikh 19 November 2022. 

Pada 1 Disember 2022, Plaintif menerima satu surat daripada defendan di mana beliau dinasihatkan sekiranya mempunyai bantahan terhadap penamaan dibuat mendiang bapa ketika hayatnya, beliau dinasihatkan menggunakan saluran perundangan dengan memfailkan injunksi atau saman pemula. 

Dalam kes saman itu, Divyyaa menyatakan bahawa KWSP yang dinamakan selaku defendan tidak mempunyai sebarang kuasa untuk menggabungkan akaun milik mendiang bapanya. 

Bagaimanapun, KWSP yang dinamakan selaku defendan menegaskan bahawa ia hanya menggunakan kuasa pentadbirannya dalam menggabungkan kedua-dua akaun itu. 

Menurut KWSP, penamaan Dharsyaini sebagai benefisiari adalah mematuhi semua peruntukan di bawah Akta, Kaedah dan Peraturannya. 

Dalam penghakimannya, Yeow Choy juga memutuskan, oleh kerana penamaan itu kekal sah, ia bersetuju dengan KWSP bahawa berdasarkan peruntukan KWSP (berkaitan pembayaran atas kematian ahli jika ada penamaan), Dharsyaini berhak mendapat baki dalam akaun dengan nombor berakhir 236 selepas ia digabungkan dengan akaun 036.

Beliau berkata, ia adalah satu kes di mana keputusannya akan menjejaskan salah satu pihak, iaitu sama ada pihak yang menuntut, iaitu Divyyaa dan Dharsyaini.

Katanya, malangnya hanya seorang daripada pihak yang akan berhak ke atas (hasil) dalam akaun terbabit.

"Defendan (KWSP) tidak mempunyai kepentingan dalam saman ini. Satu-satunya kebimbangannya adalah tanggungjawab untuk melaksanakan kewajipan berkanunnya," katanya.

Adalah diakui bahawa Machap tidak membuat penamaan baharu atau menamakan semula Dharsyaini selepas akaun berkenaan digabungkan. Bagaimanapun, ia juga sama penting untuk dilihat bahawa beliau tidak membatalkan penamaan Dharsyaini sedia ada.

"Kes seperti ini tidak pernah berlaku sebelum ini, dan mahkamah mesti meneliti dan menggunakan peruntukan undang-undang yang sedia ada. Tafsiran peruntukan ini menyokong pendirian oleh defendan," katanya.

End©Permadu

Adaptasi oleh Fauzi Kadir
Ketua Pengarang

Penolong Pengarang
Jamaliah Mohd SallehSuntingan terakhir dan dibawa kepada anda oleh

Suntingan terakhir dan dibawa kepada anda oleh
Fauzi Kadir KETUA PENGARANG

© 2024 Permadu Harmony Bersepadu
Semua Hak Cipta Terpelihara
E-mel: permadu@gmail.com

DILULUSKAN UNTUK SIARAN OLEH LEMBAGA SIDANG PENGARANG 

Akaun bank rasmi dan diberi kuasa bagi pihak Permadu Malaysia
Fauzi Bin Abd... 7600650948 CIMB Bank

Mengunjungi Permadu Malaysia adalah sentiasa percuma dan kami adalah tidak berobjektifkan keuntungan. Kami berharap anda bergembira dan berpuas hati dengan setiap persembahan dari kami.

Jika anda bermurah hati untuk menyokong operasi dan kegiatan amal jariah berterusan kami kepada mereka yang kurang bernasib baik, kami mengalu-alukan sebarang sumbangan seikhlas hati dari mana-mana individu atau organisasi. Hubungi permadu@gmail.com untuk keterangan lanjut.

Ianya bersifat sukarela tanpa sebarang komitmen.

Comments

POPULAR POSTS from Permadu Malaysia

Beer, khalwat and a hundred other non-halal things

Representing 22,000 lawyers, Malaysian Bar to challenge Pardons Board's reduced Najib's jail sentence and fine

Handsome anak lelaki tunggal Anwar Ibrahim dan Wan Azizah

Singapura Tanam Padi

Kuasa didahulukan, reformasi dikemudiankan – realiti yang akan dilakukan semua perdana menteri

Gaji CEO TNB khabarnya berjuta, tapi prestasi GLC itu macam tak sepadan

Imam, son and religious officer arrested — Alleged RM1.2m corruption involving marriage registration in Perlis

Jabatan Penjara Malaysia jawab "Abang Mat" mengenai layanan kepada Anwar sebagai banduan

GEMPAR: MUFTI PERLIS TERLIBAT BUNUH AMRI CHE MAT?

Muhyiddin says MOU irrelevant, DPM Fadillah denies